Slaba naplata poreza

Bez autora
Nov 28 2010

Preduzeća za poreze i doprinose duguju državi 160 milijardi dinara. Zbog toga što gotovo 60 odsto poreskih obveznika ne ispunjava obaveze, savesni plaćaju previsok porez, gube profit i nekonkurentni su. Manjak u kasi, država namerava da reši i povećanjem akciza naredne godine. Rebalansom budžeta Vlada je manjak u državnoj kasi povećala za 13 milijardi dinara, na 120 milijardi. Istovremeno od banaka pozajmljuje 320 miliona evra da bi pokrila deficit. I dok ministarka finansija najavljuje promene poreskih zakona i akcizne politike, ni postojeći propisi se ne primenjuju, preduzeća za poreze i doprinose državi duguju 160 milijardi dinara. Rad na crno ili siva ekonomija, kako god ga zvali, to je poslovanje mimo zakona i u Srbiji je poslednje tri četiri godine povećano, zauzima trećinu ekonomije. Problem je i što veliki broj firmi koje legalno posluju ne plaćaju preze i doprinose. Po zakonu podaci o njima ne mogu da se objave.

Slaba naplata porezaPreduzeća za poreze i doprinose duguju državi 160 milijardi dinara. Zbog toga što gotovo 60 odsto poreskih obveznika ne ispunjava obaveze, savesni plaćaju previsok porez, gube profit i nekonkurentni su, ističu privrednici.

Manjak u kasi, država namerava da reši i povećanjem akciza naredne godine.

Rebalansom budžeta Vlada je manjak u državnoj kasi povećala za 13 milijardi dinara, na 120 milijardi. Istovremeno od banaka pozajmljuje 320 miliona evra da bi pokrila deficit. I dok ministarka finansija najavljuje promene poreskih zakona i akcizne politike, ni postojeći propisi se ne primenjuju, preduzeća za poreze i doprinose državi duguju 160 milijardi dinara.

Rad na crno ili siva ekonomija, kako god ga zvali, to je poslovanje mimo zakona i u Srbiji je poslednje tri četiri godine povećano, zauzima trećinu ekonomije. Problem je i što veliki broj firmi koje legalno posluju ne plaćaju preze i doprinose. Po zakonu podaci o njima ne mogu da se objave.

"Objašnjavam to neefikasnošću rada državne uprave. Oni dolaze da kontrolišu one koji plaćaju, da vide da li su zakasnili 15 dana. Oni koji ne plaćaju ili imaju moćne političke zaštitnike ili u vlasti, ili su ostavljeni u sprezi s onim koji kontrolišu", rekao je Dragoljub Vukadinović iz gornjomilanovačkog "Metalca".

"Ne leži problem samo u tome. Moramo da krenemo od toga koliko država ovog momenta duguje budžetskim korisnicima za izvedene radove i usluge. Dug države prema budžetskim korisnicima je znatno veći od duga koji budžetski korisnici duguju po osnovu poreza i doprinosa", rekao je predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin.

Zbog toga što gotovo 60 odsto poreskih obveznika ne ispunjava obaveze, savesni plaćaju previsok porez, gube profit i nekonkurentni su, objašanjavaju privrednici i prozivaju Vladu koja nije sprovela za ovu godinu najavljenju reformu poreza.

"U društvenim, državnim i privatizovanim preduzećima postoje ogromne obaveze za neplaćene poreze i doprinose za zaostale zarade koje datiraju iz 90-tih. Ni na koji način nije ideja da se torleriše neplaćanje doprinosa i poreza", kaže državni sekretar u Ministarstvu ekonomije Nebojša Ćirić.

Ubuduće bolja naplata

Od oko 160 milijardi dinara neplaćenih poreza i doprinosa, najveći deo je nenaplativ - dužnici su u stečaju, likvidaciji ili u procesu privatizacije. Ministarka finansija uverena je da će u buduće naplata biti bolja.

"Imamo konkretan plan, kratkoročne i srednjoročne mere i sve će biti predstavljeno u budžetu za 2011. godinu", rekla je ministarka finansija Diana Dragutinović.

Dragutinovićeva je rekla da je došlo do nekih promena u akciznoj politici i da su neki poslanici prilikom razmatranja rebalansa ukazivali na to šta bi trebalo promeniti.

"Biće neke promene nakon kojih očekujem nešto bolje prihode kada je budžet u pitanju", rekla je ministarka finansija.

Biće bolje i opštinama - kase će im biti punije kada se promeni Zakon o porezu na imovinu. Ministarka finansija obećava da će to biti polovinom decembra, zajedno sa usvajanjem budžeta za narednu godinu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik